czwartek, 25 października 2018

Chili sos - przepis

Składniki:
400 gr - cebula + czosnek
500 gr - chili - różne rodzaje
500 gr - pomidory
300 gr - śliwka
  40 gr - imbiru tartego
1 jabłko
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka soku jabłkowego lub cydru
chili puder, kminek, curry, papryka wędzona, sól cukier - może być po łyżeczce lub czegoś więcej jeśli lubimy


Chili, cebulę, czosnek , imbir rozdrobnić z solą i wrzucić na oliwę do smażenia - około 15 minut - podczas smażenia dodać trochę cukru

Pomidory rozdrobnić, dolać po szklance octu i soku jabłkowego oraz wrzucić rozdrobnione i śliwki, doprowadzić do gotowania

Gotować około 30minut, dodać w tym czasie przyprawy - na końcu zblendować i można pakować do słoików - można też zapasteryzować - ja tego nie robię, bo szybko znika :) a składniki dodatkowo konserwują.

Kapsacyina wypali co złe, pobudzi serotoninę i nie pozwoli zasnąć :) uwielbiam ten sos




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Konfitura cebulowa - przepis

Składniki: 1/2kg cebuli 8 łyżek octu jablkowego sól, pieprz, najranek 2 łyżki miodu Chili Wszystko pokroić, smażyć, dodać przyprawy, ...