Inne nazwy:
chińska: foo gwa
filipińska: ampalaya,
parya
hinduska: karela
należy do rodziny
dyniowatych
W Chinach jest popularny
jako warzywo i lek. Przypisuje się mu regulację poziomu cukru we krwi, wspomaga
trawienie, odtruwa wątrobę, posiada właściwości antynowotworowe. Jest wiele
dostępnych suplementów z tej rośliny właśnie.
Li Shizhen, jeden z największych
lekarzy i przyrodników XVI-wiecznych Chin, tak scharakteryzował ją w swym
słynnym kompendium medycznym:
Ma on gorzki smak, jest
nietrujący, wypędza złe duchy, łagodzi zmęczenie oraz znakomicie rozjaśnia
umysł
Zaczynamy bloga od próby wyhodowania tego melona w polskich
warunkach.
Nasiona przyjechały do mnie prosto z Chin. Poprowadzimy go w
foliaku oraz w ziemi z podporami jak zwykłego ogórka.
Czy warto sadzić?
Jest bardzo gorzki, ciężko zjeść samego. Smażony z cebulą, papryką i pomidorami jest całkiem zjadliwy :)
na pewno posadzę raz jeszcze
Link
Czy warto sadzić?
Jest bardzo gorzki, ciężko zjeść samego. Smażony z cebulą, papryką i pomidorami jest całkiem zjadliwy :)
na pewno posadzę raz jeszcze
Link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz